1. Informatie

Titel: was getekend, annie M.G schmidt

Regisseur:  Heuvel, Dick van den 

Mannelijke hoofdrolspelers:

  • William Spaaij
  • Wim van den Driessche
  • Martijn Vogel

Vrouwelijke hoofdrolspeler:

  • Simone Kleinsma
  • Marjolijn Touw
  • Jeske van de Staak

Waar gezien:

Breda, chasse, de , 2017

 

  1. Recensie:

Was getekend, Annie M.G. Schmidt lijkt wat geforceerd, maar dan bám!

 

Bianca Bartels– 15:50, 25 september 2017

RECENSIE

Musical
Was getekend, Annie M.G. Schmidt
★★★★☆

In het begin word je er een beetje iebelig van. Zoon Flip vraagt telkens aan zijn moeder wie zij nu eigenlijk was, buiten het icoon 'Annie M.G. Schmidt', het stoute volwassen kind, waar heel Nederland mee wegloopt, en moeder Annie fietst er omheen. Ze ontwijkt vragen, declameert een versje of zingt een geestig zelfgeschreven liedje. Je vraagt je even af of schrijver Dick van den Heuvel en regisseur Paul Eenens niet een heel doorzichtige vorm hebben gekozen: met wat levensflarden en tientallen gouden liedjes het leven van Annie M.G. Schmidt vertellen. 

En zit er wel genoeg drama in haar leven? Haar ouders hielden van haar en ze had een prachtige carrière. Hoewel het verhaal gebaseerd is op de succesbiografie 'Anna' van Annejet van der Zijl, lijkt wat geforceerd gezocht te worden naar de eenzame vrouw achter de vrolijke versjes. 

Maar dan volgt toch, met een bám!, juist dóór die eerdere luchtigheid, ook de diepgang, zeker in de tweede helf. Heel subtiel ook, na alle blije hupselarij van Dikkertje Dap, Pippeloentje en Herr Heinzelmann. Annie (Simone Kleinsma) breekt en haar hart gaat open. Je voelt onder meer de snijdende pijn van de laatste huwelijksjaren met Dick van Duijn die depressief werd en onmogelijk om mee te leven. Wanneer Van Duijn overlijdt zingt Kleinsma prachtig: 'De wereld is wonderlijk leeg zonder jou'. Dat gaat door merg en been, zeker wanneer je bedenkt dat Kleinsma's eigen echtgenoot dit voorjaar overleed. Maar nergens voelt het alsof ze de diepgang niet aan kan. Bewonderenswaardig! 

Daarna komt de breekbare toenadering tot haar zoon Flip (William Spaaij). Aan het begin van de voorstelling vindt hij brieven van zijn moeder, waarmee zij in zijn gedachten tot leven komt. Dat levert bijzondere en grappige momenten op doordat Van den Heuvel knap jongleert met drie Annies: kind, jonge vrouw en oudere vrouw, die ook gesprekken met elkaar én met Flip hebben. Tijdens de intense toenadering van Flip en de oudere Annie in de slotscènes trilt de lucht van de beladen stiltes. Moeder en zoon fluisteren kwetsbare woorden na al hun onhandige en vaak mislukte pogingen om te laten zien dat ze van elkaar houden. Ze hunkeren naar liefde en erkenning en kunnen elkaar dat eindelijk geven - jaren na haar overlijden. Het is een gedurfd en indrukwekkend verstild einde dat toch niet ál te zwaar voelt na al die heerlijke dans en zang in de rest van de voorstelling, met voornamelijk muziek van Harry Bannink - waar je nooit genoeg van krijgt.

 

Bron:

https://www.trouw.nl/cultuur/was-getekend-annie-m-g-schmidt-lijkt-wat-geforceerd-maar-dan-bam-~a3dc1c9f/  

 

 Locaties waarop het verhaal zich vooral afspeelde:

Het verhaal speelde zich in de thuissituatie van Annie af. Het leven van Annie wordt vertelt doormiddel van een doos met brieven die op zolder lag. In die brieven staan leuke en duisteren verhalen over Annie. Dus het verhaal komt steeds terug dat zij met z’n tweeën op zolder zitten.

 

Kleding en make-up hoofdpersonen:

De kleding en make-up was niet heel bijzonder vond ik. Het waren allemaal kleren van vroeger uit de tijd van Annie maar niet heel wat wel leuk is. Het gene wat mij het meest opviel is hoe erg  de hoofdrol speelster daadwerkelijk op Annie M.G Schmidt lijkt. Misschien kwam dat een beetje doordat we vrij ver in het publiek zaten.

 

Functie muziek:

De muziek vond ik misschien wel het leukste van de musical. Het was heel nostalgisch om naar liedjes zoals “Jip en Janneke” te luisteren. Daarnaast waren de liedjes goed ondersteund door dansjes die er op een kinderlijke manier bij gedaan werden.                                                

 

Geluidseffecten

Er werd geen gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten.

 

Manier waarop het verhaal verteld wordt

Het verhaal gaat eigenlijk meer over de zoon van Annie en hoe hij het vond en vind om de zoon van Annie te zijn. Het bruggetje naar het vertellen van het leven van Annie is door de box met brieven die op zolder licht. Het begint dan bij “Kleine Annie” en zei wordt dan steeds groter. Soms was ik verward doordat kleine Annie steeds terug komt maar dat zijn dan gewoon gedachtes die opkomen. Ook wijkt het verhaald vaak erg af naar Annie en dan ineens terug naar haar zoon Flip, dit was voor mij moeilijk om te snappen waar het nou echt over gaat. 

 

Scènes die mij het meest zijn bijgebleven

De scenes die ik het indrukwekkendst vond waren de scenes waar het over de duisteren kant van Annie ging. Ik zag Annie altijd als een vrouw die leuke boekjes schrijft en heel erg veel rookte. Maar het is wel leuk om te zien dat zij ook maar een mens is die fouten maakt

 

Genre

De musical gaat over een leven van iemand dat echt gebeurd is, oftewel het is autobiografisch. 

 

  1. Inhoud

Korte samenvatting

Een koffertje met stof erop en oude brieven erin. Dat vindt Flip van Duin op zijn eigen rommelzolder. Het zijn de brieven van zijn moeder. Hij begint te lezen en vraagt zich af: wie was mijn moeder eigenlijk, waarom was zij zo geliefd, wat waren haar geheimen, haar duistere kanten, haar teleurstellingen? En vooral: hield ze van mij?

 

Conflicten in de musical

Het grootste conflict is de zoon moeder relatie. Flip de zoon van Annie was niet blij hoe hij groot gebracht werd omdat Annie alleen maar met schrijven bezig was. Daarbij was Annie ook niet altijd eerlijk tegenover haar man. Ze is overigens vreemd gegaan. Oftewel het was niet altijd gezellig thuis.

 

 Onderlinge relaties tussen de hoofdpersonages

De relatie tussen de hoofdpersonen Flip en Annie is nou juist waar de hele film over gaat. En Flip wil meer te weten komen hierover. 

 

“Gewone” personages, of personages met standpunten

Het zijn in deze musical niet gewone personage en het is een niet gewoon verhaal. Flip heeft een ongewone opvoeding gehad door een ongewone moeder die heel erg bekend  was  

 

Met wie heb je het meest meegeleefd

Ik heb natuurlijk het meest meegeleefd met Flip. Je denkt er niet zo snel over na hoe het leven van iemand in elkaar zit bij de zoon of dochter van een heel beroemd persoon. Je gunt natuurlijk iedereen een normale jeugd en Flip had dat duidelijk niet. Als je jezelf afvraagt “Hield mijn moeder wel van me?” Dan is er al iets goed mis lijkt me.

 

  1. Functie

Doel van de musical

Het doel van de musical is om te laten zien hoe het leven van Flip en Annie is elkaar zat.

 

Middelen die gebruikt zijn om de aandacht vast te houden

De aandacht werd behoud door middel van zang, gedichten en stiltes. Als je er even niet bij bent en je hoort ineens een liedje dan is de aandacht gelijk terug gepakt. Ik zelf vond de musical interessant en was de hele tijd aandachtig aan het kijken, maar dit komt misschien omdat ik persoonlijk geïnteresseerd ben in Annie. Dat geld misschien niet voor iedereen. 


 

  1. Jouw reactie

Verwachtingen vooraf

Vooraf wist ik niet wat ik van de musical kon verwachten. Ik dacht bij mezelf van hoe kan je nou een musical maken over een mens, waar gaat dat over. Mijn moeder had gezegd dat er tussendoor liedjes in zouden komen die ik wel zal kennen, dat leek mij wel geinig. 

 

Meeste indruk

Het meest indrukwekkende van deze musical is de manier van vertellen. Je moet het echt goed kunnen om een volle zaal te laten luisteren hoe iemand zijn leven in elkaar zit. Daarnaast vond ik het leuk dat je zag hoe het er aan toe ging in die tijd. Het is misschien niet heel erg vroeger maar het is wel mooi om te zien hoeveel er veranderd naarmate tijd.

 

Totale indruk van de musical

Ik vond dit een ontzettend interessante musical om te zien. Ik kreeg er een goed gevoel van en heb er soms ook nog om kunnen lachen. Het verhaal werd op een mooie manier verteld, waardoor ik de hele musical erg geconcentreerd gekeken heb. Ik vond het leuk dat je zo goed kon meeleven met de hoofdpersoon. Hierdoor kreeg het verhaal voor mij meer leven. Oftewel een top musical.