Film chef

 

1. Informatie

Titel: Chef

Regisseur: Jon Favreau

Mannelijke hoofdrolspelers:

 - Jon Favreau

 - Emjay Anthony

 - John Leguizamo

Vrouwelijke hoofdrolspeler:

 - Sofia Vergara

 - Scarlett Johansson

Waar gezien:

Bioscoop De Verkadefabriek in Den Bosch op 28-10-14.

 

 

2. Recensie:

 

do 04 sep 2014, 14:26

Rollende feelgoodkeuken

Filmrecensie| Chef

door Eric le Duc

Veelgelezen culinair journalisten kunnen met hun recensies restaurants en carrières maken en breken. Ook in Chef gooit een chef-kok zijn kookschort in de houtoven na vernietigende kritieken van een populaire foodblogger. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel.

Carl Casper (Jon Favreau) laat zich niet helemaal uit het veld slaan en ziet zijn kans schoon zijn grote droom te verwezenlijken. Hij koopt een afgedankte rollende keuken van waaruit hij Cubaanse lekkernijen serveert.

Passie

Met Chef schotelt regisseur en hoofdrolspeler Favreau (Iron Man) een heerlijke culinaire komedie voor. Natuurlijk, de mismoedige man die eindelijk zijn passie volgt, hebben we al eens eerder voorbij zien komen. Maar Carl Casper is zo’n sympathieke goedzak, dat je hem alle geluk gunt. En geluk vindt hij: niet alleen in zijn rollende feelgoodkeuken, maar ook in de opbloeiende relatie met Percy, het zoontje dat door zijn ex-vrouw wordt opgevoed.

Want terwijl Casper het ene broodje na de andere taco bereidt, promoot de kleine de eetwagen van zijn pa op Facebook en Twitter. Verwacht in Chef geen diepgang en levenswijsheden, maar hartverwarmende gezinsdynamiek en borden vol ‘food porn’ waar het water je van in de mond loopt. Nog nooit werden op het witte doek zo smaakvol een pasta aglio e olio, een tosti en Cubaanse grillsandwiches met varkensvlees uitgeserveerd.

 

Bron:

http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/film/filmrecensies/23043682/__Filmrecensie__Chef__.html

 

 Locaties waarop het verhaal zich vooral afspeelde:

Het grootste deel van de film speelde zich af in de foodtruck van de hoofdrolspeler die van Miami via New Orleans en Texas naar Los Angeles rijdt.

Het andere deel van de film speelde zich voornamelijk af in een restaurant in Los Angeles.

 

Kleding en make-up hoofdpersonen:

De twee vrouwelijke hoofdpersonen waren zo gekleed dat hun vrouwelijkheid erg werd benadrukt. Ze hadden voornamelijk strakke korte jurkjes met diepe decolletés aan.

De kleding van de mannelijke hoofdrolspelers was erg stereotiep en functioneel. De kok droeg een wit koks pak, de Latijns-Amerikaanse zanger droeg een wit hoedje en de zaken man een duur pak. De make-up viel verder niet op.

 

Functie muziek:

De muziek paste elke keer bij de locatie waar de film zich afspeelde. Zo werd er Latin muziek afgespeeld toen de bus door een Latijns-Amerikaanse buurt in Miami reed. En was er een liedje van Marvin Gaye te horen toen de bus richting New Orleans reed. Waar deze beroemde zanger nauw mee verbonden is. Zo laat de film niet alleen het eten zien wat bij een bepaalde streek hoort, maar laat ook de muziek horen. Dit is een film waar je vrolijk van wordt en dit gevoel wordt zeker versterkt door de steeds opgewekte muziek. 

                                                    

Geluidseffecten

Er werd geen gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten.

 

Manier waarop het verhaal verteld wordt

Het verhaal werd in chronologische volgorde verteld. Alleen op het einde versprong het verhaal ineens 6 maanden in de tijd.

 

Scènes die mij het meest zijn bijgebleven

De scène die ik het best onthouden heb, is de scène waar de hoofdrolspeler hele erge ruzie had met een recensent. Hetgene wat mij daarvan het meest is bijgebleven dat de cameravoering overging van een mediumshot van beide mannen, naar een totaalshot. Zodat je kon zien dat om de ruziemakers heen iedereen in het restaurant het hele gebeuren aan het filmen was.

Verder is mij de scène waar de recensent in het restaurant zit en het eten met weinig smaak eet ook goed bij gebleven. Hij werd daar gefilmd vanaf het kikkerperspectief, waardoor die heel dreigend over kwam. Je kreeg daardoor het gevoel dat een slechte recensie van hem, de hele koks carrière van de hoofdrolspeler kon verpesten.

 

Genre

Deze film is een speelfilm met als genre comedy en als subgenre feelgoodmovie. Het was een erg grappige film, waarbij ik vaak hardop heb gelachen. Verder was het ook een film waarvan ik erg vrolijk werd. De hoofdpersoon was een erg sympathieke man, waardoor ik het hem zeker gunde dat alles goed ging met zijn foodtruck en dat hij en zijn zoon een betere band konden opbouwen. Wat ook allemaal gebeurde, waardoor ik met een vrolijk gevoel de film eindigde.

 

3. Inhoud

Korte samenvatting van de film

De chef-kok Carl Caspers gooit zijn leven om na een hevige ruzie met een recensent die een erg slechte recensie over hem geschreven heeft. Deze ruzie is gefilmd en op internet gezet, waardoor de chef nergens meer aan de slag kan. Daarom besluit hij te starten met een foodtruck. Dit wordt een heel groot succes en in het proces weten Carl Caspers en zijn familie ook nog eens dichter bij elkaar te komen.

 

Conflicten in de film

In de film is er een erg groot conflict tussen Carl Caspers en tussen de recensent. Carl is woedend omdat de recensent een ontzettend slechte recensie over de Carl geschreven is. Daarom zoekt Carl de recensent op hem eens goed te laten weten hoe hij over hem denkt. Dit wordt gefilmd en is overal op internet te vinden, waardoor Carl nergens maar aan de slag kan als chef-kok. Daarom is hij gedwongen om te beginnen met de foodtruck.

De film gaat ook over het conflict tussen Carl en zijn zoontje. Zij hebben niet echt ruzie, maar Carl heeft nooit tijd voor hem en weet daarom ook bijna niets over zijn zoon. Maar door samen in de foodtruck te gaan werken, wordt hun band beter dan ooit.

Carl heeft ook een vrouw waar hij een tijdje geleden gescheiden van is. Zij is erg blij om te zien dat dat alles weer goed gaat tussen Carl en hun zoon. Als zij dan ook komt werken in de foodtruck wordt hun band ook weer steeds beter. De film slaat dan 6 maanden over en eindigt met het beeld dat Carl en zij opnieuw gaan trouwen.  

 

Onderlinge relaties tussen de hoofdpersonages

De hoofdpersonages zijn Carl Caspers, zijn zoon en zijn ex-vrouw. Voor allebei geldt dat zij Casper maar weinig zien met zijn drukke baan. Maar naar mate zij weer meer tijd samen besteden, verbeterd hun onderlinge band en komen zij met zijn allen een stuk dichter bij elkaar te staan.

 

“Gewone” personages, of personages met standpunten

De personages zijn naar mijn mening “gewone” personages. Het gaat over een doorsnee familie met wat onderlinge problemen. Zij staan verder voor niets.

 

Met wie heb je het meest meegeleefd

Ik heb het meest meegeleefd met de hoofdrolspeler, Carl Caspers. Dat komt omdat ik hem een ontzettend sympathieke man vindt, die af en toe niet helemaal weet waar die nou mee bezig is. Ook al zou die meer aandacht aan zijn zoontje moeten geven, toch neem ik hem dat niet kwalijk. Dat komt omdat ik heel erg het idee had, dat die dat niet expres deed en het later ook weer probeert goed te maken.

Met het zoontje heb ik ook veel meegeleefd. Hij kwam bij mij over als een lief jongetje dat niets liever wilde dan iets meer aandacht van zijn vader. Hij doet daar ook erg zijn best voor en helpt zijn vader zelfs de hele zomer in de foodtruck.

 

 4. Functie

Doel van de film

Deze film is vooral bedoeld om het publiek te amuseren. Voor mijn gevoel zaten er geen achterliggende boodschappen in en was het vooral een leuke en grappige film om te kijken.

 

Middelen die gebruikt zijn om de aandacht vast te houden

De film bleef boeiend, doordat het tempo waarin het verhaal verteld ligt hoog lag. Dit is te danken aan de wijze van montage. Zo rijdt op het ene moment de verroeste truck het beeld uit en zie je in het volgende shot de gepimpte truck weer voorbij rijden.

 

5. Jouw reactie

Verwachtingen vooraf

Voordat ik naar de bioscoop ging, wist ik maar erg weinig van de film. Ik wist eigenlijk alleen de titel. Mijn moeder zei dat ze dacht dat het een erg grappige film was, dus wat was ook de enige verwachting die ik had. Aan deze verwachting is zeker voldaan. Ik heb meerdere keren hardop lachen om de erg aardige maar grof mondige chef.

 

Meeste indruk

Hetgene wat op mij het meeste indruk gemaakt heeft, is de grote rol van het internet in het leven. Zo kon Carl zijn baan als chef-kok wel vergeten nadat het filmpje waarop hij de recensent uitschold op internet kwam. Dit was na een dag door bijna iedereen bekeken en onmogelijk nog te verwijderen van het web. In de toekomst zou dit altijd terug te zoeken zijn.

Verder weet het zoontje van Carl heel veel klanten te trekken, door middel van verschillende social media platformen. Als de foodtruck op internet niet zo beroemd zou zijn geworden, was het lang niet zo’n succes geweest.

 

Totale indruk van de film

Ik vond dit een ontzettend leuke film om te zien. Ik kreeg er een blij gevoel van en heb er erg om kunnen lachen. Het verhaal werd op een vlotte manier verteld, waardoor ik de hele film erg geconcentreerd gekeken heb. Ik vond het leuk dat je je zo goed kon inleven in de hoofdpersonen. Hierdoor kreeg het verhaal voor mij meer leven en was ik ook echt blij voor de hoofdpersonen als alles goed voor ze liep. Een heerlijke film om lekker bij te ontspannen.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb