

Beschrijving kunstwerk
Ik ben met mijn gezin naar Londen geweest. In Londen hebben we een bezoekje gebracht aan het Tate Modern, dit is het nationale museum voor internationale moderne kunst. Het Tate Modern is samen met Tate Britain, Tate Liverpool en Tate St Ives deel van een groep, die bekendstaat als de Tate Gallery. Voor mijn verslag heb ik het kunstwerk gekozen dat ik binnen dit museum het mooist vond, namelijk “Riding the cut vein”, gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Mark Bradford.
Dit is onderdeel van de expositie “Through Darkest America by Truck and Tank”. Dit is de naam van een hoofdstuk uit Dwight D Eisenhower’s boek, At Ease: Stories I Tell To Friends, hier verteld de oud-president over de tijd dat hij mee reed in een motor-konvooi tijdens de Tweede Wereld oorlog. Dit heeft de president geïnspireerd om een nationaal wegenstelsel te bouwen.
Het schilderij is gemaakt in 2013, en de afmetingen zijn: 334 bij 609,6 cm. De kunstenaar heeft gebruik gemaakt van papier, houtskool, siliconen kit en lak op canvas. Dit kunstwerk trok meteen mijn aandacht, omdat het zo ontzettend groot is. Dit valt op de foto’s niet zo op, maar in het echt is dit kunstwerk enorm. Het kunstwerk bevind zich in een lichte ruimte. Deze ruimte is wat smaller en er zijn minder schilderijen in vergelijking met de rest van het museum. Het kunstwerk was goed verlicht.
De kunstenaar
De kunstenaar is Mark Bradford, hij komt uit Los Angeles en is geboren in het jaar 1961. Vroeger werkte hij in zijn moeders kapsalon, dit is ook terug te zien in zijn vroegere werken door de materialen die hij gebruikte. Hij heeft kunst gestudeerd aan de California Institute of the Arts. Hij maakt video’s, beelden en schilderijen. Hij gebruikt veel verschillende materialen in zijn kunstwerken, deze verwerkt hij tot een geheel. Zijn kunstwerken variëren van onderwerp maar gaan voornamelijk over geslacht, rassen en klassen in de Amerikaanse samenleving.
Mark Bradford is geïnteresseerd in steden en psychgeografie, dit is ook een inspiratie bron voor hem. Psychgeografie gaat over hoe omgeving iemand zijn gedachten en gedrag beïnvloed. Dit is terug te zien in zijn schilderen, hij laat de omgeving zien en probeert hierbij ook naar voren te brengen hoe dit iemand kan beïnvloeden.
Mark Bradford heeft al meerdere exposities gehad in verschillende landen, Engeland, Amerika en Spanje. Zijn werken hangen in verschillende musea, en Mark Bradford maakt nog steeds kunstwerken.
De achterliggende gedachtes
Riding the cut vein is een modern kunstwerk. Hierdoor wordt er niet precies iets duidelijks en herkenbaars uitgebeeld. Wat je wel ziet zijn veel lijnen die samen allemaal driehoekjes vormen met een grote scheidingslijn in het midden.
Ik denk dat alle lijnen in het schilderij de wegen in Amerika laten zien. Dit is gebaseerd op het snelwegenstelsel dat in verband staat met de titel van de expositie (zie “Beschrijving kunstwerk”). Deze wegen gaan overal heen en snijden elkaar regelmatig, waardoor er kleine driehoekjes ontstaan. Op deze manier wordt het land in stukken verdeeld. De driehoekjes staan voor de geïsoleerde gemeenschappen die door de wegen ontstaan zijn.
Bradford heeft zelf over deze snelwegen gezegd dat ze altijd door arme buurten heen snijden en dat Afrikaans-Amerikaanse buurtjes zo vaak uit elkaar getrokken werden. Verder heeft Bradford gezegd dat de kant van de snelweg waaraan je woont laat zien of je tot een hoge of lage klasse behoord. Dit zou te maken kunnen hebben met de grote snee in het midden van het kunstwerk. Je ziet namelijk verschillen in het schilderij boven en onder de snee (zie formele kenmerken). De snee zou daarom kunnen staan voor een snelweg waarbij het klasse verschil boven en onder de weg wordt uitgebeeld.
Verder is het kunstwerk opgebouwd uit lagen. Dit zou de bouw van de samenleving kunnen symboliseren. Dit zou kunnen laten zien dat wij allemaal iets toevoegen aan de samenleving. Alle lagen zijn namelijk van belang in het kunstwerk, ook de onderste lagen. Dus ook de mensen die niet meteen veel opvallen, dragen bij.
Op het schilderij zijn lijnen te zien die elkaar snijden, zo creëren ze allemaal kleine driehoekjes. De driehoekjes zijn dikker dan de lijnen en bestaan uit lagen papier die over elkaar heen zijn geplakt. Verder is er in het kunstwerk gebruik gemaakt van de materialen: papier, houtskool, siliconen kit en lak. In het midden is er een soort snee van kleur en deze verdeeld het schilderij in twee vlakken. Het onderste vlak is meer groenig met minder lijnen, terwijl het bovenste vlak wat meer een grijze tint heeft met meer lijn kruisingen.
Mening
Ik vind Riding the cut vein een ontzettend mooi kunstwerk. Dit schilderij heeft mijn hele kijk op moderne kunst veranderd. Eerst dacht ik namelijk dat moderne kunst iets was wat iedereen kon maken, een paar figuren dwars door elkaar heen. Iets waar geen diepere gedachte achter zat. Maar Bradford heeft voor mij het tegendeel bewezen.
Ik vind het erg mooi dat het kunstwerk zo groot is, hierdoor trok het meteen mijn aandacht en vond ik dat dit niet zomaar een schilderijtje was. Maar als je dan dichterbij komt zijn er ook nog eens ontzettend veel kleine details. Ook vind ik het heel mooi en bijzonder dat de kunstenaar met verschillende materialen en lagen heeft gewerkt. Zo raak je niet snel uitgekeken en is het leuk om te kijken hoe het nou precies in elkaar zit.
Wat ik ook bijzonder vind, is dat dit schilderij terug verwijst naar de geschiedenis van Amerika. Ik vind het erg bijzonder dat dit niet meteen van het schilderij af te lijden is, maar als je even goed over de titels van de expositie en het kunstwerk nadenkt je hoogst waarschijnlijk toch tot deze conclusie komt.
Ik zou iedereen daarom zeker aanraden om dit kunstwerk te bekijken. Maar dan niet alleen op een foto, maar om het dan ook in het echt te bezoeken. Op die manier laat het kunstwerk namelijk zeker een bijzondere en indrukwekkende indruk achter.
Maak jouw eigen website met JouwWeb